“Het paard spiegelt je gedrag en geeft je zoveel dingen terug”

3 mei 2021

Het Domingo House helpt mensen met een geestelijke zorgvraag door middel van dierondersteunde therapie met getrainde honden en paarden. In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met traumaklachten en honderdduizenden jongeren met ontwikkelingsstoornissen of psychiatrische problematiek. Veel mensen lopen tegen vraagstukken aan, waarmee ze in reguliere therapietrajecten niet verder komen. Voor al deze mensen kan een therapietraject bij het Domingo House uitkomst bieden.

Ambassadeur Anouk Smulders maakt kennis met paardentherapie

Anouk Smulders, model en presentatrice, en sinds een aantal jaren ambassadeur van Hulphond Nederland en nu ook van het Domingo House, heeft inmiddels aan den lijve ondervonden wat een therapiepaard je kan vertellen. “Als ambassadeur van de stichting ben ik uitgenodigd om een therapiesessie met een paard te ondergaan, zodat ik weet waarover ik spreek en waar ik me voor inzet”, legt ze uit.

Therapie met behulp van honden behoort al sinds 2012 tot het aanbod van Hulphond Nederland, moederorganisatie van het Domingo House. Therapiehonden bieden ondersteuning bij leerdoelen met betrekking tot verbale communicatie, probleemoplossend vermogen en het aangeven van grenzen. In 2017 begon de stichting met onderzoeken en pilots voor therapie met paarden. De inzet van therapiepaarden is zeer effectief bij leerdoelen met betrekking tot non-verbale communicatie, omgaan met emoties, weerbaarheid, bewustwording van persoonlijke ruimte, contact toelaten en verbinding aangaan.

Niet alleen de therapeut, maar ook het dier geeft feedback

“Ik ben er volkomen open in gegaan en heb me laten leiden door de therapeut, de aanwezige therapeut van het Domingo House. Samen met een gigantisch paard ging ik de bak in. En daar kreeg ik meteen mijn eerste lesje: het paard ging met zijn billen naar me toe staan en keek hooguit over zijn schouder naar me.” Ze lacht.

“Toen ik mijn plek in de bak moest bepalen door ergens een hoepel neer te leggen en daarin te gaan staan, werd ik op mijn nummer gezet.”