Herwaardering: de tweede kans van Domingo

19 april 2021

Domingo is het eerste therapiepaard en de naamgever van het Domingo House, het nieuwe instituut voor dierondersteunde therapie. Domingo is een voormalig dressuurpaard dat op topniveau presteerde. Maar net als bij een mens stelt topsport ook aan een dier erg hoge eisen; Domingo had regelmatig blessures en werd dan met een spuitje weer wedstrijd-klaar gemaakt. Toen het dier niet langer kon presteren in de dressuur, zou het, zoals dat in die wereld gaat, worden afgemaakt.

Door Anne Brugts, Moxie Creative Agency

Gelukkig was er een manegehouder die hoorde van Domingo’s lot en hem een plek op zijn manege bood. Hier ontmoette hij Ria Janssen, die zeer nauw bij de stichting is betrokken. Zij zocht een gezelschapspaard voor een ander paard dat bij haar thuis in de wei staat. Ria zag meteen dat Domingo een bijzonder paard is. Precies in die tijd was Hulphond Nederland bezig met de allereerste pilots en testen voor de ontwikkeling van therapie met paarden. Ria adviseerde Hulphond Nederland om eens kennis te maken met Domingo.

“De therapeuten herkenden meteen de zachte en helende kwaliteiten van Domingo, een paard dat dwars door je heen kijkt.”

Een nieuw toekomstperspectief

Zo ontmoette het paard de oprichters van het Domingo House, die meteen een bijzondere klik voelden. Hij bleek een natuurlijk talent te hebben als therapiepaard. De therapeuten van het Domingo House herkenden meteen de zachte en helende kwaliteiten van Domingo, een paard dat dwars door je heen kijkt, er voor je is en je liefdevol een spiegel voorhoudt. Domingo kreeg een nieuwe kans, een tweede leven als therapiepaard. Hij werd het symbool van herwaardering, wat ieder mens en dier verdient.

Het is dan ook een van de belangrijkste overtuigingen van het Domingo House: iedereen verdient de kans om zijn of haar eigenwaarde en levenskwaliteit te verbeteren; om op basis van eigenwaarde een plek in de maatschappij te vinden. We kijken daarom naar mogelijkheden, in plaats van naar beperkingen: wat kan je vooral wél en wat wil je zelf graag bereiken? Naar je gevoel mogen luisteren, je goed voelen over jezelf, met praktische handvatten om zelfverzekerd in het leven te staan. Voor veel mensen zal het, net als voor Domingo, voelen als een nieuwe kans. Waardoor je met vertrouwen en een nieuw toekomstperspectief de regie over je eigen leven terug kunt nemen.

En Domingo? Die loopt nu als een natuurlijk leider rond in de wei van het Domingo House, waar hij een oogje houdt op de andere paarden en nieuwsgierig kennismaakt met onze cliënten.

“Domingo heeft een prominente rol in de innovatieve therapie die het Domingo House aanbiedt.”

Innovatieve therapie

Domingo heeft een prominente rol in de innovatieve therapie die het Domingo House aanbiedt. Deze is gebaseerd op vier pijlers:

 • Hoofd-lichaam connectie
  De verbinding tussen hoofd en lichaam is bij mensen met psychische klachten verstoord. Het Domingo House helpt deze verbinding, die cruciaal is voor het verwerken van ervaringen, te herstellen en versterken.

 • Dierondersteunde therapie
  Honden en paarden reageren zeer intuïtief op gemoedstoestand en non-verbale communicatie. Door diplomatieke, wenselijke reacties uit te filteren, wordt mensen direct een spiegel voorgehouden en kunnen zij gerichter werken.

 • Ervaringsleren
  In interactie met dieren leren mensen uit ervaring welk effect hun gedrag en uitstraling hebben. Dit maakt patronen zichtbaar en vergroot zelfinzicht.

 • Systemisch werk
  Het Domingo House ziet een psychische klacht of trauma niet als een individuele aandoening, maar beschouwt deze systemisch. We onderkennen de samenhang met familie en omgeving en de rol van epigenetica bij psychische problemen en traumatische ervaringen.

Ook interessant